Unde se amplasează și cum se conectează pompa de caldura

Amplasarea și racordarea pompei trebuie să îndeplinească o serie de cerințe tehnice, funcționale și, mai ales, estetice.

Orientarea și spațierea corectă a pompei de căldură pe proprietate.

Decizia privind locația pompei de caldura și informațiile despre toate detaliile aferente ar trebui să fie precedate de achiziția propriu-zisă. Acest lucru vă permite să evitați costurile suplimentare și să evitați eventualele improvizații în proiectare sau adaptări la clădirile existente.

Amintiți-vă că investiția într-o pompă de caldura este o decizie pe termen lung și este strâns legată de confortul dvs. termic și de calitatea generală a vieții.

Aj în aceste contexte este important să respectați condițiile de instalare stabilite de producători, care pot varia în funcție de tipul sau modelul pompei de căldură. Pentru unitatea internă a pompei de căldură de tip monobloc, luați în considerare o cameră tehnică fără cerințe specifice, însă lucrurile devin mai complexe în cazul pompelor de căldură de tip split, unde este necesar să țineți cont de ventilarea spațiilor și de tehnica de ventilație necesară. Sistemul de ventilație este obligatoriu deoarece distribuția unității interne conține agent frigorific, care trebuie evacuat în siguranță din spațiul locuibil al casei în caz de scurgeri.

În cazul unei unități exterioare, este important ca locul de instalare să fie stabil și securizat, și în același timp ușor accesibil pentru întreținere și să nu limiteze funcționalitatea dispozitivului.

Ar trebui să evitați colțurile, spațiile închise și apropierea apropiată de pereții casei în apropierea încăperilor destinate odihnei și recreerii. Apropierea de copaci și arbuști de foioase poate fi dăunătoare, la fel ca și nivelul ridicat de praf pe căile neîntreținute sau alte posibile surse de poluare a aerului.

Unitatea exterioară trebuie instalată pe o fundație solidă din beton sub pompa de caldura, separată de clădire. Nu trebuie uitat că funcționarea unității exterioare produce condens, care în mod ideal ar trebui direcționat către o conductă de scurgere sau canalizare pluvială sau, altfel, împiedicat să se acumuleze lângă fundația casei. Dacă dispozitivul este atârnat de un perete sau de altă structură de susținere, asigurați dispozitivul cu blocuri silentioase sau tampoane de cauciuc pentru a preveni transmiterea vibrațiilor. Din același motiv, nu este recomandat să așezați pompa pe acoperiș sau să o atârnați pe peretele casei.

Un factor la fel de important care influențează amplasarea corectă a pompei de caldura este nivelul de zgomot al unității externe. Datorită menținerii distanțelor de instalare recomandate față de vecini, ferestrele din jur și alte dispozitive, nivelul presiunii sonore la o distanță de doi metri de peretele casei (așa-numitul spațiu exterior protejat al clădirilor) nu trebuie să depășească 50 dB în perioada de utilizare. ziua și 40 dB noaptea. Distanțele minime față de clădirile din jur pot fi calculate pe baza puterii acustice a unui model specific de pompă de caldura.

Schema de cablare a pompei de caldura este în general disponibilă pe Internet, dar nu se aplică tuturor tipurilor și modelelor de pompe de caldura. Instalarea, inclusiv cablajul electric al pompei de caldura, este cel mai bine lăsată profesioniștilor. Vânzătorul de pompe de caldura oferă de obicei și montaj, astfel încât puteți evita eventualele complicații atunci când solicitați o garanție sau probleme legate de lipsa de experiență și cunoștințe în acest tip de activitate.

Conectarea pompei de căldură și verificarea funcționalității acesteia.